Smokey Robinson a cerut Congresului american să asigure o mai bună protecţie a drepturilor de..


Profesioniştii din industria muzicală care au solicitat Congresului american să asigure o mai bună protecţie legală a drepturilor de autor au beneficiat marţi de un sprijin important, din partea unei legende a muzicii rythm & blues, cântăreţul Smokey Robinson, informează AFP.

Senatorii americani lucrează în prezent la o modernizare a legii de protejare a drepturilor de autor, ce vizează o mai bună remunerare a autorilor, compozitorilor şi muzicienilor într-o eră marcată de revoluţia digitală şi de dezvoltarea explozivă a platformelor de streaming.

Un text de lege a fost deja adoptat în unanimitate de Camera Reprezentanţilor luna trecută – eveniment ce a marcat un foarte rar consens în cadrul Congresului american, a cărui activitate este caracterizată de diviziunile profunde între democraţi şi republicani.

“Avem nevoie ca voi să îi ajutaţi pe compozitori”, a declarat Smokey Robinson în faţa Senatului american, argumentând că muzicienii încep să îmbătrânească şi nu dispun de mijloacele necesare pentru a da în judecată casele de discuri în scopul de a solicita redevenţe mai mari.

Noul proiect de lege ar permite extinderea protecţiei drepturilor de autor la cântecele înregistrate înainte de 1972. Absenţa protecţiei în cadrul judiciar actual i-a determinat pe artiştii în vârstă să se prezinte în instanţă pentru a solicita plata unor redevenţe.

“Mesajul meu este simplu. Muzicienii care au înregistrat cântece înainte de 15 februarie 1972 trebuie să beneficieze de aceeaşi protecţie de care dispun aceia care au înregistrat piese după acea dată”, a declarat în faţa senatorilor americani Smokey Robinson, o legendă a casei de discuri Motown, în prezent în vârstă de 78 de ani.

Robinson, autor şi interpret al unor piese celebre precum “The Tears of a Clown” şi “I Second That Emotion”, a înregistrat cele mai multe dintre cântecele sale înainte de acea dată fatidică şi a declarat adeseori că foştii lui colegi din grupul The Miracles nu primesc redevenţe pentru cântecele lor, care sunt uneori ascultate de 50.000 de ori pe zi pe platformele de streaming.

“Maniera în care funcţionează sistemul actual este cu adevărat nedreaptă”, a recunoscut senatorul republican Orrin Hatch, reprezentant al statului Utah, el însuşi autorul unor piese muzicale. Într-o primă instanţă, mai mulţi senatori s-au declarat de acord cu această iniţiativă. AGERPRES/(AS – autor: Florin Bădescu, editor: Ana Bîgu, editor online: Simona Aruştei)

Conținutul website-ului www.agerpres.ro este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGERPRES sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website. Detalii în secţiunea Condiții de utilizare. Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor AGERPRES, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing – [email protected]

Utilizarea secţiunii Comentarii reprezintă acordul dumneavoastră de a respecta termenii şi condiţiile AGERPRES în ceea ce priveşte publicarea comentariilor pe www.agerpres.ro.

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *