Summit-ul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest de la Sofia


La 17 mai 2018, are loc în capitala Bulgariei, Sofia, summit-ul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest, care va avea drept rol reafirmarea angajamentului Uniunii faţă de integrarea regiunii, cu accent pe creşterea conectivităţii atât la nivel regional cât şi în relaţia cu blocul comunitar, potrivit agenţiei DPA.

Reuniunea la nivel înalt urmăreşte să consolideze legăturile dintre Uniune şi Balcanii de Vest în materie de infrastructură, conectivitate umană şi digitală şi să existe o mai bună conclucrare între cele două părţi, pentru a face faţă provocărilor comune cum ar fi securitatea, migraţia, evoluţiile geopolitice şi relaţiile de bună vecinătate, conform www.consilium.europa.eu.

Importanţa acestui summit a fost subliniată încă din 13 februarie 2018 de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în urma întâlnirii sale cu cancelarul federal al Austriei, Sebastian Kurz: ”Vom urmări să consolidăm atât legăturile cu regiunea, cât şi pe cele în cadrul regiunii. Acest lucru implică mai multe investiţii în infrastructura de transport, multiplicarea schimburilor educaţionale şi culturale şi realizarea unei comunicări mai uşoare şi mai rapide între cetăţenii celor două părţi. Summitul va urmări, de asemenea, să stimuleze cooperarea în domenii de interes reciproc, inclusiv securitatea şi migraţia.”, potrivit www.consilium.europa.eu.

La reuniunea găzduită de premierul Bulgariei, Boiko Borisov, care deţine în prezent preşedinţia Consiliului, participă şefii de stat sau de guvern din statele Uniunii şi lideri din partea celor şase state partenere din Balcanii de Vest: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Muntenegru, Serbia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei şi Kosovo.

Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, va prezida reuniunea şi, totodată, va reprezenta Uniunea la summit alături de preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. La eveniment sunt aşteptaţi să participe şi Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Federica Mogherini, şi comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn.

Înaintea summitului, Donald Tusk a invitat liderii UE la o cină informală, găzduită de Boiko Borisov, prim-ministrul Bulgariei, la Sofia Tech Park. Această cină face parte din Agenda liderilor şi se va concentra pe Europa digitală, cercetare şi inovare, indică www.consilium.europa.eu.

În context, preşedinţia bulgară a Consiliului a planificat o serie de evenimente conexe în marja summitului. Acestea vor constitui o ocazie de a prezenta amploarea relaţiilor dintre UE şi Balcanii de Vest, dincolo de aspectele interguvernamentale, aminteşte sursa citată.

Mai mult, Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE) a lansat ruta patrimoniului cultural UE-Balcanii de Vest. Vor fi organizate mai multe iniţiative şi evenimente, cu scopul de a promova patrimoniul cultural bogat al Balcanilor de Vest, ca parte a Anului european al patrimoniului cultural.

***

La 6 februarie 2018, Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru Balcanii de Vest. Aceasta conturează perspectiva europeană pentru regiune, reformele care trebuie să fie puse în aplicare şi sprijinul sporit al UE pentru procesul de schimbare în Balcanii de Vest. Comisia a anunţat, de asemenea, şase iniţiative ale UE pentru a sprijini procesul respectiv în regiune, în domenii de interes reciproc.

La 8 martie 2018, miniştrii afacerilor interne din UE au discutat despre cooperarea cu Balcanii de Vest în domeniul securităţii interne şi combaterii terorismului, pe baza noii strategii prezentate de Comisie.

Summitul UE-Balcanii de Vest are loc ca parte a Agendei liderilor, un program de lucru concret care va orienta acţiunea UE până în iunie 2019. AGERPRES/(Documentare – Liviu Tatu, editor: Horia Plugaru, editor online: Adrian Dădârlat)

Source link

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *